Anda Derneği Yetim ve Kültür Merkezleri

Yetimin Yanında Her Anda

Anda Derneği faaliyetlerini yürütürken Türkiye ile dünyanın dört bir yanında yardımlaşma, dayanışma ve kardeşlik duygusunun gelişmesine öncelik vermekte; bu amaca yönelik birçok sosyal ve kültürel proje üzerinde çalışmalar gerçekleştirmektedir. Derneğimiz, ihtiyaç sahibi bölgelerde faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarının geliştirilmesine katkı sunmaya çalışmakta, ulaşılan bölgelerin insanlarına hizmet verecek okul, yetimhane, su kuyusu, kültür merkezi gibi kalıcı eserler inşa etmektedir. Eğitimin sekteye uğradığı, imkânların ihtiyacı karşılayamadığı bölgelerde okul, yetimhane gibi eğitim kurumlarının kazandırılması, araç-gereç eksiklerinin desteklenmesi, kriz bölgelerindeki öğrencilerin Türkiye’de veya çeşitli ülkelerde eğitim almalarının sağlanması için çalışmalar yürütmeye devam etmektedir. Kriz bölgesinde yaşayan insanların kendi kültürlerini yaşatmak ve devam ettirmek amacıyla çeşitli çalışmalar yapılmaktadır. İhtiyaç sahibi bölgeler için yazılı ve görsel materyallerin temin edilmesi, kültür merkezleri kurulması, özellikle kadınlar için meslek kurslarının düzenlenmesi benzeri faaliyetler yürütülmektedir. Çalışmalarımızın temel maksadı devlet politikalarının kalıcı sonuçlar vermesine katkı sağlamaktır. Bu kapsamda Fırat Kalkanı ve Barış Pınarı Operasyon bölgelerinde ordumuzun yapmış olduğu operasyonlar neticesinde normalleşen sivil hayata katkı sağlamak, dernek olarak mazlum coğrafyanın çocuklarına el uzatmak amacıyla Afrin ve El Bab’ta toplamda 482 (11-17) çocuğa umut götüren iki yetimhane derneğimiz tarafından hizmete açılmıştır. Bugün hizmet vermeyi bırakan fakat derneğimizin ilk kuruluşunda Yayladağ bölgesinde 2017-2019 yılları arasında hizmet veren yetimhanemiz vesilesi ile 360 çocuğun eğitim faaliyetleri derneğimiz tarafından karşılanmıştır.

1-Halime Ana Yetim ve Kültür Merkezi

Mevcut hizmet binası Suriye iç savaşında, El-Bab bölgesinde uzun süre DAEŞ tarafından karargâh olarak kullanılmıştır. Binanın restorasyon öncesi fotoğraflarını incelediğinizde iç bölgesinin delik deşik edilmiş, içinde tüneller kazılmış olduğunu göreceksiniz. Fırat Kalkanı operasyonu sonrası Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından bölge kontrole alınınca bina terör yuvası olmaktan kurtarıldı. 10 Ocak 2018 tarihinde derneğimiz tarafından onarım çalışmalarına başlanan bina; ekibimizin yüksek motivasyonu, gönüllülerimizin desteği ve Türk halkının duasıyla bugün 382 yetim çocuğun kullanımına sunulmuştur.

Yetimhanemiz 16 derslik, sinema-konferans salonu, spor salonları, çok amaçlı kullanım alanları ve yemekhanelerle bölgede 382 çocuğun yarasını sarmak (sosyal entegrasyon) için derneğimiz bünyesinde çalışmalarına devam etmektedir. Dil uyumu için Türkçe derslerinin yanı sıra, temel matematik, analitik düşünme, resim, müzik gibi derslerle çocukların yeniden hayata kazandırılmasına çok yönlü katkılar vermek hedeflenmektedir.

2- Tenzile Ana Yetim ve Kültür Merkezi

Afrin bölgesinin benliklerini kaybetmiş, değerleri elinden alınmış, coğrafyasında garip kalmış yetim çocuklarının gündelik hayata yeniden dönüşünü sağlamak amacıyla derneğimiz bağışçıları tarafından 2019 yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın annesinin ismi verilerek hizmete başlamıştır. Yetimhanemiz 6 derslik, sinema-konferans salonu, spor salonları, çok amaçlı kullanım alanları ve yemekhanelerle bölgede 110 çocuğun yarasını sarmak (sosyal entegrasyon) için derneğimiz bünyesinde çalışmalarına devam etmektedir. Dil uyumu için Türkçe derslerin yanı sıra, temel matematik, analitik düşünme, resim, müzik gibi derslerle çocukların yeniden hayata kazandırılmasına çok yönlü katkılar vermek hedeflenmektedir.

3- Afganistan Anda Muhsin Yazıcıoğlu Yetimhanesi

2020 yılında Yetimhanemiz Şibirgan bölgesinde savaşın gölgesinde kalmış çocuklar için 2 derslik, sinema-konferans salonu, spor salonları, çok amaçlı kullanım alanları ve yemekhanelerle bölgede 56 çocuğun yarasını sarmak (sosyal entegrasyon) için derneğimiz bünyesinde çalışmalarına devam etmektedir.

Temel matematik, Farsça, analitik düşünme gibi derslerle çocukların yeniden hayata kazandırılmasına çok yönlü katkılar vermek hedeflenmektedir. Ayrıca çocukların yeteneklerinin geliştirilmesi gibi bireysel ilgi alanları ile alakalı çalışmalarda yapılmaktadır.

4- Türk – Afgan Dostluk Merkezi

2021 yılında Afganistan Sarepul bölgesinde Azad Vakfı iş birliğinde 300 çocuk için geliştirdiğimiz farklı eğitim modüllerini uyguladığımız bir merkez olarak görev yapmaktadır. 5 farklı sınıfta; Türkçe, Farsça, İngilizce, Matematik, Temel Din dersi verilmektedir.