1.Dilde yeterlilik: Dil sınavında başarılı olmak elbette bir koşul ancak yabancı dilinizin üst düzeyde olması beklenmiyor, B2 seviyesi sınavın geçme şartıdır. Bunun için eski çıkmış sınav sorularına bakıp kendinizi deneyebilirsiniz eminim başarılı olacaksınız.
2.Ders içeriği: Derslerinizin içeriği Erasmusa gittiğiniz üniversitenin ders içeriğiyle uyuşması çok önemli aksi takdirde döneminiz uzayabilir.
3.Ortalama düşürme kaygısı: Her üniversite öğrencinin başarısını ölçmede farklı formata sahip ancak derse katılım not ortalamasında önemli bir unsur. Sadece düzenli derse katılım ile 4.0 ortalama ile dönemi bitirmeniz mümkün.
4.Hibe: Kur farklılıklarından dolayı hibe desteği öğrenci için yeterli olmayabilir sponsor veya para birikimiyle gitmek mali açıdan daha güvenli olacaktır.
5.Barınma: Erasmus’a gideceğimiz üniversitenin yurduyla mutlaka önceden irtibat kurulmalı aksi takdirde yurtta yer bulmakta zorlanabiliriz. Ayrıca toplu ev gezilerine katılın böylece yeni fırsatlar doğabilir.
6.Evrak işleri: Bu aşamada pek çok evrak iş yüküne hazırlıklı olunmalı ve resmi yazışmalar okul ve konsoloslukla koordine bir şekilde özenle takip edilmeli. En önemlisi koordinatörümüz ile daima irtibatta kalın yanlış hazırlanmış evrak sayısına hazırlıklı olun bu aşamada umutsuzluğa kapılmayın.
7.Beslenme: Türkiye’de olduğu gibi yurtdışında da pek çok ucuza besin alabileceğimiz zincir marketler mevcut her ülkede farklılık gösterse de genellikle Türkiye ile yiyecek fiyatları benzerlik gösteriyor. Ünlü ucuz zincir marketler var buralardan toptan alışveriş yapmanız hesaplı olacaktır.
8.Arkadaşlık: İngilizceniz kötü olsa bie olabildiğince yabancı arkadaşlar edinin davetlere katılın bu sayede çok eğlenip güzel arkadaşlıklar edineceksiniz. Biz Türkler gibi sıcakkanlı pek çok milletten insan var. Onlarla hemen kaynaşmak mümkün üstelik Türklerin yurtdışında diğer milletlerden çekinme kaygısı boşuna hiçbir millette böyle bir intibamız yok.
9.Seyahat: Erasmus’a gittiğimizde pek çok ülkeyi vizemiz sayesinde gezme imkanı elde edebiliriz tabii bu geziyi öğrenci dostu bir rota, verimli mali ve zamansal planlarla yapmak önemli hususlardan.
Öneriler:
A)Biletleri önceden alın, sadece uçak değil tren ve otobüs yolculuklarına da göz atın.
B) Seyahat deneyiminde beklentinizin aynı olduğu arkadaşları gezi için seçin çünkü her zaman otelde konaklama fırsatınız olmayabilir restoranda bile sabahlayabilir, eğlenceli deneyimler yaşayabilirsiniz.
C) Eğer dans, enstrüman gibi kişisel performans sergileyebildiğiniz bir yeteneğiniz varsa sokak sanatçılığı ile para kazanabilirsiniz.
10.Network: İngilizceniz yeterli olmasa dahi mutlaka bir şekilde iletişim kuracaksınız endişeniz olmasın. İnsanlarla dostluk kurun bu sayede Erasmustan döndükten sonra geniş bir networke sahip olabilirsiniz.
11.Eğlence: Evet duyumlarınız doğru alkol ve eğlence sektörü öğrenci dostu tabii bunları tercihe bağlı.